Silky - Prosecco Treviso DOC Extra Dry
Prosecco Silky Extra Dry se výjimečně dobře snoubí sladkost a vůně hroznů Glera. Jemná slámově žlutá barva se zelenkavými odlesky s dlouhotrvajícím perlením. Ve vůni se objevují půvabné ovocné a květinové tóny, které jsou pro víno Glera klasické, zatímco pěna se na patře harmonicky rozšiřuje a odhaluje krásnou rovnováhu mezi svěžestí a sladkostí.
Kategorie: | VÍNO |
---|---|
Hmotnost: | 1.2 kg |
ALKOHOL: | 11,0% vol. |
ARCHIVAČNÍ POTENCIÁL: | 1 - 3 roky |
DENOMINACE: | Prosecco DOC |
DRUH: | bílé |
FORMÁT: | 0,75 l |
ODRŮDA: | 100% Glera |
REGION: | Veneto |
ROČNÍK: | NV |
TEPLOTA SERVÍROVÁNÍ: | 6 - 8 °C |
TYPOLOGIE: | šumivé |
POPIS: | Název výrobku: víno Vyrobeno v Itálii Výrobce: viz etiketa Dovozce: Mediagate s.r.o., Brno, ČR Obsahuje oxid siřičitý |
VINAŘSTVÍ COLLALTO
Historie hrabat z Collalta se začíná psát roku 958, kdy Berengarius, italský král, udělil Rambaldu I., předchůdci Collaltos, rozsáhlá luka, pastviny a vinice na úpatí kopců Trevisa na severu Itálie.
V současnosti je Azienda Agricola Conte Collalto jedno z nejrozsáhlejších vinařství. Dědicem této historické tradice, která je svým historickým dosahem jedinečná, je princezna Isabella Collalto de Croÿ, prvorozená prince Manfreda a princezny Trinidad di Collalto, která od roku 2007 osobně dohlíží na vinice a výrobu vína zděděné po svém otci s respektem k dlouhé rodinné historie.
Na 100 hektarů osázených vinic je věnováno produkci Collalto Prosecco Superiore. Toto, spolu s roční produkcí vysoce kvalitních vín, dělá z Conte Collalto jednoho z nejreprezentativnějších producentů Prosecco Superiore, prosecca od princezny.
Párování s pokrmy
Ideálním párováním k tomuto proseccu jsou pokrmy z ryb, ale výborně se hodí i k vegetariánským polévkám a dalším pokrmům, k lehčím předkrmům. Nejlépe si ho vychutnáte při teplotě 6-8 °C.
Zpracování vína
Vinifikace: Mošt kvasí díky přirozeným cukrům a okolním kvasinkám v ocelových kvasných kádích s řízenou teplotou při 16 °C.
Sekundární kvašení: Základní víno se stáčí do lahví spolu s dalšími okolními kvasinkami v období od dubna do června a relativně vyšší teplota podporuje přirozené dokvašování v lahvi, stejně jako u klasické metody. Během tohoto a následujícího období zůstávají láhve ve sklepě v temnu. V následujícím 90denním období se z buněk použitých kvasinek uvolňují do vína cenné mannoproteiny, které víno zjemňují a zajišťují jeho dlouhou trvanlivost. Po ukončení druhotného kvašení se neprovádí stáčení klasickou metodou a kaly, které tak zůstávají v láhvi, dodávají vínu mírný přirozený zákal, který je proto očekávanou charakteristikou tohoto typu šumivého vína.
Zrání: Minimálně 3 měsíce.