Gaio - Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry Millesimato
Prosecco Collalto Gaio, krásně vyvážené, stylové prosecco s nádechem akátu a květů černého bezu. Na první pohled přivítá světle slámově žlutou barvou a pak zajímavým, dlouhotrvajícím korálkem drobných bublinek. Buket, prostorný a rafinovaný, voní po právě dozrálých hruškách a zejména jablkách, spolu s velmi jemnou květinovostí a svěží kyselinkou.
| Kategorie: | E-SHOP |
|---|---|
| Hmotnost: | 1.2 kg |
| ALKOHOL: | 11,5% vol. |
| ARCHIVAČNÍ POTENCIÁL: | 1-3 roky |
| DENOMINACE: | Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG |
| DRUH: | bílé |
| FORMÁT: | 0,75 l |
| ODRŮDA: | Glera + Bianchetta/Verdiso |
| REGION: | Veneto |
| ROČNÍK: | 2019 |
| TEPLOTA SERVÍROVÁNÍ: | 6 - 8 °C |
| TYPOLOGIE: | šumivé |
| POPIS: | Název výrobku: víno Vyrobeno v Itálii Výrobce: viz etiketa Dovozce: Mediagate s.r.o., Brno, ČR Obsahuje oxid siřičitý |
VINAŘSTVÍ COLLALTO
Historie hrabat z Collalta se začíná psát roku 958, kdy Berengarius, italský král, udělil Rambaldu I., předchůdci Collaltos, rozsáhlá luka, pastviny a vinice na úpatí kopců Trevisa na severu Itálie.
V současnosti je Azienda Agricola Conte Collalto jedno z nejrozsáhlejších vinařství. Dědicem této historické tradice, která je svým historickým dosahem jedinečná, je princezna Isabella Collalto de Croÿ, prvorozená prince Manfreda a princezny Trinidad di Collalto, která od roku 2007 osobně dohlíží na vinice a výrobu vína zděděné po svém otci s respektem k dlouhé rodinné historie.
Na 100 hektarů osázených vinic je věnováno produkci Collalto Prosecco Superiore. Toto, spolu s roční produkcí vysoce kvalitních vín, dělá z Conte Collalto jednoho z nejreprezentativnějších producentů Prosecco Superiore, prosecca od princezny.
Párování s pokrmy
Gaio Extra Dry se skvěle hodí k uzeninám, vegetariánským suflé, pikantním pěnám, měkkýšům a korýšům, lehkým rybím vývarům, čerstvým a měkkým sýrům. Nejlépe se vychutnává při teplotě 6-8 °C.
Zpracování vína
Vinifikace: hrozny se šetrně lisují, mošt se gravitačně usazuje a poté kvasí v ocelových tancích s kontrolovanou teplotou (18 °C). Víno pak zraje sur lie v oceli po dobu 3-6 měsíců.
Sekundární kvašení: víno získává perlení metodou Martinotti-Charmat. Po období zrání sur lie se víno filtruje a stáčí do lahví.
Zrání: Zrání: 1-2 měsíce v ocelových tlakových tancích, poté 1-2 měsíce v láhvi.
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
